Råttor i ditt avlopp – så här tar de sig in

Råttor i ditt avlopp? Bor man tätt i stadsmiljö så har man råttor omkring sig eftersom råttorna finns där det finns mat. Men det är inte alla som har dem inne i lägenheten, tack och lov.

Vi har alla läst artiklar om familjer som upptäcker råttor i badrummet. En familj såg snabba skuggor och darrande vattenringar för att ett par dagar senare upptäcka att de försökte gnaga sig igenom toalettsitsen av trä. Det var ett vidrigt ljud som höll familjen vaken om nätterna. Att råttor tar sig in via avlopp är vanligt. Många gånger vet man inte ens om att de är där.

Råttor i avlopp
Råttor i avlopp kommer in via trasiga ledningar.

– Om man har råttor i fastigheten och avloppet kan det t ex bero på att man inte har ett ordentligt tillslutet rum för sopor eller att man inte städar ordentligt runt fastigheten. Att dessutom se till att det finns vatten i samtliga vattenlås och att golvbrunnar är ordentligt stängda minskar risken för problem med råttor inomhus. Vanligast är dock att råttorna tar sig in i fastigheten via trasiga rör eller hål i fasaden. Det grundläggande problemet är att de tar sig in så fort det finns en öppning till dit de vet att det finns mat, säger Peter Jobark expert i reliningfrågor på Flando AB.

Trasiga rör ofta orsaken till råttor i avlopp

Många hus i t ex Stockholm som byggdes före ca 1950 ligger på någon form av berggrund. Fyllnadsmassor, som legat intill och runt avloppsrören har underminerats. Då ligger avloppsrören relativt öppna under bottenplattan. Fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer inte åt rören uppifrån och ser problemet, utan hål upptäcks vanligen av en misstänkt läcka eller annat problem med avloppet.

– Det kan ta många år innan ett problem upptäcks, därför är det bra att göra en kontroll av ledningarna i huset med jämna intervall, säger Peter Jobark. Det här gäller givetvis hus i alla städer, på alla typer av underlag.

Råttor nyttjar de hål som uppkommer i gamla avlopp och ledningar och tar sig in i avloppet via samlingsledningarna under bottenplattan. De klättrar upp för stammarna och tar sig in i lägenheterna via vattenlåset i toalettstolen.

– Råttor har inga som helst problem att klättra flera våningar i avlopp, fortsätter han. Många använder sig av så kallade råttgiljotiner, en insats i ledningarna som dödar råttan när den springer förbi. Fällan fungerar bra men ibland fastnar de där och börjar lukta.

Relining ett bra alternativ

Peter Jobark menar att det grundläggande problemet är att råttor, genom hål i ledningar, tar sig in i avlopp över huvudtaget. En vanlig lösning på det är att byta ut ledningarna i bottenplattan till helt nya, men det innebär ju tyvärr att man måste göra hål i golvet. Det är ett ganska omfattande och kostsamt arbete.

– I trånga utrymmen och svåråtkomliga ställen är relining med flexibel strumpa (rörrenovering) ett extra bra alternativ. Ledningarna blir som nya utan någon som helst påverkan på golvet. Dessutom är det mycket billigare än ett stambyte.

Använd inte sprutrelining i liggande ledningar

Så kallad sprutrelining är inte något som bör användas på liggande ledningar under golv.
– Det är svårt att få liggande ledningar så pass torra att sprutreliningen fäster ordentligt. I stående stammar kan sprutning vara ett okej alternativ om man ser det som en slags livstidsförlängning av rören i väntan på ett större arbete, t ex ett stambyte. På Flando AB rekommenderar vi dock alltid att köra relining med strumpa. Det är en säker metod som är att jämföra med helt nya rör, fortsätter han.

Är det dags att renovera avloppet?

Har ni problem med råttor i avlopp så tyder det på att rören troligen är trasiga. Kanske är det dags att renovera avloppet? Prata med oss först. Vi kan ge er bra råd och tips om vad ni ska tänka på innan ni drar igång. Det finns mycket pengar att spara genom att göra rätt från början.

Råttor under golv
Råttor är tyvärr ganska vanligt i avloppsrör.

Relining, konsten att bygga ett nytt rör inuti ett befintligt, är ett svårt hantverk vars resultat kan bli väldigt bra om det utförs på rätt sätt och med noggrannhet. Som expertkonsulter står vi på kundens sida och erbjuder hjälp med förundersökning, upphandling av entreprenörer och senare byggledning i ert reliningprojekt. Vårt främsta mål är att kunden ska få en problemfri vardag med högsta kvalitet till bästa möjliga pris.

Fotnot: Många kommuner har information om råttor i avlopp på sina hemsidor, både som villaägare och i större fastigheter. Gå in på din kommuns hemsida för att läsa mer. Du kan också välja att kontakta oss så hjälper vi till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontakta oss här!

Slå en signal direkt till Peter eller fyll i formuläret nedan, så hör vi av oss! Vi svarar snabbt på alla förfrågningar.