Nackdelar med relining
Ligger du också vaken på nätterna och funderar på riskerna med relining? Kanske inte sömnlös, men att noggrant tänka igenom fastighetens renoveringsbehov och metod är en riktigt bra idé. 2014 skrev SVT en artikel där de höjde ett varningens finger för relining – ”kan bli ekonomisk kalldusch”. Trots att det är nästan 10 år sedan, så finns det fortfarande mycket att tänka på i ett reliningprojekt. Vi har skrivit ganska många spaltmeter om att renovera avloppet och hur det går till, men vad finns det egentligen för varningsklockor och nackdelar med relining?
Styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningar såväl som fastighetsägare har ett stort ansvar när det gäller att fatta ekonomiska och hållbara beslut för framtiden och sina medlemmar. Då är det såklart extra viktigt att man har rätt ingångsvärden för att kunna sova gott på natten.
Att få reda på alla fördelar med relining är inte svårt – det finns en uppsjö av entreprenörer som gärna säljer in metoden. Vi har själva tidigare skrivit artiklar om allt du velat veta om relining eller om jämförelsen mellan stambyte och relining, som du kan förkovra dig i. I denna artikel har vi dock fokuserat på nackdelarna med relining, saker att ta hänsyn till inför eller under en reliningentreprenad.
Så vilka hinder finns i samband med renovering av avloppsrör?
Det finns i stort sett bara två metoder för relining. Den ena är sprutrelining, där rörets insida sprutas med en polyesterlösning och den andra är strumprelining, där en epoxidränkt strumpa vrängs in i röret och bildar ett helt nytt självbärande system.
Trots att relining med strumpa är den metod som kan jämföras med helt nya rör och som är helt överlägsen vad gäller hållbarhet och kvalitet så finns det vissa arbetsmoment som är känsliga eller påverkar de boende. Dessa nackdelar med relining är inte skäl att välja bort metoden, men om man har kännedom om situationer som kan uppstå eller förutsättningar i fastigheten, så förstår man bättre varför entreprenören behöver göra vissa justeringar inför eller under arbetet.
Avloppsrörets skick
Innan man kan utföra relining så måste röret spolas och/eller fräsas rent. Röret måste vara i ett sådant skick att det inte faller sönder då man rensar det. Relining ska utföras innan rören blir så gamla att de helt enkelt måste bytas ut. Det här gäller både sprut- som strumpmetoden.
Sprutrelining är inte en hållbar metod
Vi gör en kvalificerad gissning på att det är sprutrelining som använts i SVTs skräckexempel i artikeln ovan. Vi rekommenderar inte sprutrelining som metod eftersom det inte är hållbart på sikt utan ska enbart ses som en livstidsförlängning i väntan på något annat, t ex ett stambyte. Sprutrelining är något man kan använda sig av där det inte finns något annat bättre alternativ, t ex svåråtkomliga utrymmen.
Det finns några absoluta måsten vid sprutrelining: Röret ska vara rent, absolut torrt och ha rätt temperatur. Det är ett hantverk, precis som all annan relining. Den som gör jobbet måste vara kunnig och se till att det sprayas jämnt över ytan. Det finns stor risk att sprayen inte fäster och ramlar loss om momenten inte är utförda korrekt.
Det går inte att laga hål i rör med sprutrelining
En annan nackdel med relining med sprutmetoden är att det inte går att laga hål eftersom man inte kan spraya över ett hål. Hålet måste alltså relinas med strumpmetoden. Man kan också ta bort just den biten av röret och sätta in en ny del där hålet är, om det är möjligt.
Strumpan kan säcka inuti röret
Vid relining med strumpa vrängs en epoxidränkt strumpa in i röret med hjälp av tryckluft. Här är ett kritiskt moment. Det är extremt viktigt att tryckluften står på konstant under tiden strumpan härdar. Stängs tryckluften av för tidigt så har strumpan inte hunnit härda ordentligt och kollapsar inuti det gamla röret.
Här gäller det att vara med och gärna ha anlitat en entreprenör med rutiner på plats som snabbt kan dra ur strumpan igen innan den stelnar i sitt kollapsade tillstånd. Ofta får man slipa rent röret och börja om, men har entreprenören extra otur eller är okunnig så måste hela stammen/röret bytas ut.
Man måste öppna på två ställen per stam
För att kunna arbeta effektivt så behöver man kunna sätta grenförstärkningar från två håll på stammen (den stående ledningen i ett flerfamiljshus). Grenförstärkningar är den viktigaste delen vid relining: En förstärkning där ledningen delar på sig, t ex från den raka stammen ut till kök eller badrum. Man går in via en synlig stam i källaren och t ex en avluftare på vinden/taket. Om vinden är ombyggd till lägenhet kan detta innebära åverkan på ett nyrenoverat boende.
S-ning eller sidodragning innebär håltagning i vägg
En så kallad s-ning (där stammen svänger 45 grader) eller en sidodragning (där stammen svänger 90 grader) är sätt att dra om avloppet vid ombyggnation eller för att sakta ner farten på avloppsvattnet i höga hus. Det innebär också att det inte räcker med att komma åt stammen från källaren och taket, utan man måste ta hål i väggen för att komma åt stammen precis nedanför eller ovanför s-ningen för att kunna sätta grenförstärkningar. De verktyg som idag finns på marknaden för att sätta grenförstärkningar klarar inte av böjarna som konstruktionen innebär. Ytterligare håltagning blir alltså nödvändigt och detta kan ju vara i någons nyrenoverade kök, toalett eller vardagsrum beroende på var stammen är belägen.
Samlingsledningar kräver schakt
En annan nackdel med relining är att samlingsledningar, dvs de liggande ledningarna i källarplan som samlar ihop avloppet och för det ut från huset mot kommungränsen, ligger – just det – under mark. Man behöver alltså såga upp betonggolvet och gräva sig ned till ledningen för att komma åt dessa. Men å andra sidan – under ett stambyte gräver man ännu mer.
Man kan inte utföra relining på ledningar mindre än 55 mm
Dels är det faktiskt en storleksfråga. Eftersom man infogar ett nytt rör i ett befintligt rör så krymper diametern invändigt. Det blir också besvärligt att arbeta med mindre dimensioner men framförallt så måste ju avloppsvattnet, och icke-nämnda rester däri, få plats i röret. Oftast innebär detta inga problem eftersom standarden börjar på 75 mm och uppåt. En vanlig stam t ex är oftast 110 mm.
Det går att utföra relining på rör som är 55 mm eller större, men det är inte alla entreprenörer som klarar av detta lägsta-mått. Relining är ett hantverk som ställer stora krav på erfarenhet och precision. Det är viktigt att ha rätt utförare och att göra rätt materialval.
Slutsats om nackdelar med relining
Relining är ett hantverk, som utfört på rätt sätt, både kan spara pengar åt fastighetsägaren eller en bostadsrättsförening och samtidigt motsvara helt nya rör i funktion. Det ÄR viktigt att det utförs på rätt sätt med rätt metod på rätt plats. Givetvis kommer man inte undan vissa störande moment, som att gräva eller ta hål i vägg, men på det stora hela är processen klart mycket enklare för de boende än under ett stambyte.
Med det sagt innebär en relining också att ingenting annat än just avloppsledningarna och dess tillhörande anslutningar renoveras. Har man alltså behov av att renovera tappvatten, badrum och t ex elstigare så bör man istället välja stambyte då detta trots den högre kostnaden är mer ekonomiskt på sikt.
Kontakta oss gärna så kan vi hjälpa er att avgöra vilket som är bäst. Koppar- eller galvledningar som oftast används till tappvatten har en mycket längre hållbarhet än avloppsrör av t ex gjutjärn. Därför kan relining ofta vara en god idé i många fastigheter. De olika ledningssystemen har helt enkelt olika lång hållbarhet.
Tänk också på att de liggande ledningarna i källaren kanske är uttjänta innan de stående stammarna är det. Man måste alltså inte utföra relining på hela fastigheten på en och samma gång, utan kan ta det etappvis där behovet är som störst.
Författare: Anna Sahlback
Kategorier
- Om avlopp och relining (11)
- Ledningsnätets uppbyggnad (11)
- Avloppsledningar (11)
- Spillvatten (11)
- Avloppets uppbyggnad (11)
- Avloppsproblem (6)
- Underhåll och renovering av avlopp (10)
- Renovering av avlopp (10)
- Entreprenad (1)
- ABT-06 (1)
- Relining (9)
- Entreprenad (1)
- Renovering av avlopp (10)
- Avloppets uppbyggnad (11)
- Spillvatten (11)
- Avloppsledningar (11)
- Ledningsnätets uppbyggnad (11)
- Pris (2)
- Skitsnack (2)