Varför ska vi anlita en reliningkonsult?

Det kan vara viktigare än du tror.

Många drar sig för att anlita en konsult vid relining eftersom de inte vill att kostnaderna ska dra iväg. I själva verket är det tvärtom. Genom att anlita Flando AB som reliningkonsult får ni som bostadsrättsförening eller fastighetsägare kontroll på projektet och dess kostnader.
Något som verkar billigt och bra initialt kan visa sig vara helt tvärtom. I synnerhet om man inte vet vad man ska fråga efter. Som reliningexpert vet vi vilka krav och frågor som bör ställas. Och kostnaden för att anlita oss som reliningkonsult sparar ni snabbt igen i den totala summan för entreprenaden. Det ser vi till.

Vikten av noggrann dokumentation

Med hjälp av förundersökningen upprättar reliningskonsulten riktigt bra Allmänna föreskrifter (AF) och den så viktiga Tekniska RAM-beskrivningen. Det gör att entreprenörerna måste svara på detaljerade frågor redan under upphandlingen och att de varken kan lägga sig för högt i pris (för att säkra upp) eller tvärtom, av konkurrensskäl, ofta för lågt i pris – för att senare under entreprenaden ta ut det i s.k ÄTA-arbeten.

En bra upphandling inför relining innebär att vi under utvärderingen av anbud kan jämföra äpplen och äpplen och inte äpplen och päron. Som beställare får ni redan i det här skedet en tydlig bild över hur seriositeten skiljer sig olika entreprenörer emellan.

Vadå? Ska det vara så svårt att göra en upphandling?
Tyvärr är det ganska vanligt i konsultbranschen att upphandlingsdokumentation mallas, dvs kopieras. Självklart ska man inspireras av varandra – i alla fall i den mån upphovsrätten tillåter det. Viktigt att tänka på här är att ingen fastighet är lik någon annan. Det kräver kompetens i form av erfarenhet och tekniskt kunnande av varje reliningkonsult. Att ta hänsyn till  t ex ombyggda kök, badrum, befintliga brunnar, tvättstugor, skyddsrum, material på källargolv, ombyggnationer på vindsvåningar, avluftare osv. och få in detta i en juridiskt hållbar text i upphandlingsdokumentationen är en utmaning för reliningkonsulten.

Kort och gott: Varje projekt är unikt och ska anpassas därefter.

Vi vet att vi kan - 18 års erfarenhet

När man jobbat länge som reliningkonsult kommer man oundvikligen i kontakt med jurister till och från. Det kan röra sig om förfrågningar om expertutlåtanden för andras upphandlingar eller rena granskningar av vårt eget arbete. Under de gångna åren har vi vid samtliga tillfällen fått både bekräftelse på vårt noggranna arbete samt haft bra diskussioner om saker – från juristens synsätt – som varit värdefullt att väga in.

På det sättet tog vi våra upphandlingar och reliningprojekt från bra till ännu bättre. Som reliningkonsult får man aldrig stagnera, det är avgörande att hänga med i utvecklingen samt gällande lagar och regler.

Boka kostnadsfritt möte

Bland våra kunder finns Brf Masthugget som stoltserar med att vara Sveriges största bostadsrättsförening (1172 lägenheter) till lilla Brf Alania 1 (16 lägenheter). Inget är för stort eller för litet för oss! Vi kan hjälpa er inför och under er reliningentreprenad.
Arbetsområdet sträcker sig från Malmö i söder till Stockholm i norr, men ibland ännu längre bort. Vår hemmabas är Göteborg. Ni väljer själva om mötet sker på plats eller via video. De flesta av våra kunder får vi via rekommendation från tidigare nöjda föreningar, men det är alltid roligt att se vem som hittat oss online! Hör av dig!

Kontakta oss direkt!

  Vad säger våra kunder?

  Vi är väldigt stolta över att vi har så många nöjda kunder. Nedan kan du läsa vad några av dem tycker.
  Vi insåg tidigt att vi behövde hjälp med hela vårt projekt angående avloppsrenoveringen. Vi kontaktade Flando och hade inledande dialog med Peter Jobark. Peter gav ett väldigt seriöst intryck och vi fick ett stort förtroende för honom från första början. Peter var sedan med oss genom hela processen från nulägesanalys, upphandlingsunderlag, val av entreprenör till ett helt genomfört projekt. Flando med Peter Jobark som ansvarig gjorde ett gediget och professionellt arbete och stöttade vår förening på ett föredömligt sätt genom hela projektet.

  Tobias Granelli

  Brf Alania 1

  Flando AB har jag anlitat i alla mina rörrenoveringsprojekt. Dels att som steg 1 först göra en kartläggning med statusundersökning, kontroll av bef VVS-ritningar att de stämmer med verkligheten, samt utifrån fakta ta rekommendera åtgärderna som att byta ut till nytt eller renovera d.v.s. relina med infodringsstrumpa. Därefter, som steg 2, kan de ta fram förfrågningsunderlag för att få in anbud samt ordna ett entreprenadkontrakt för den entreprenör som man vill anlita. De kan sedan även vara drivande projektledare såsom expert inom relining. Med deras expertis så slipper man massa ÄTA-kostnader.

  Jörn Poulsen

  Fastighetsförvaltare

  Hej Peter! Jag saknar dig i vårt nya projekt. I vår nya entreprenad har jag blivit tvungen att arbeta med papper och penna, A4-pärm enligt metod “18-hundratal”. Ni ligger långt före andra konsultföretag med ert upplägg.

  Kenneth Davidsson

  HSB Brf Håljuteberget

  Flando visade redan under förstudien en stor och bred kunskap om relining och kom med ett bra förslag på hur vi skulle lägga upp projektet. Flandos erfarenhet av upphandling enligt ABT06 gjorde också att vi snabbt kom fram till ett bra avtal, när vi hade utvärderat tre kandidater.

  Eskil Larsson

  RÖVAS Lidingö

  Flando var till stor hjälp under hela projektet genom att löpande följa entreprenörens arbete, kalla till byggmöten, skriva protokoll mm. Speciellt viktigt var uppföljning och bedömning av ÄTA samt granskning av filmer. Både vid intern granskning av våra revisorers, samt vid slutbesiktningen fick både förstudien, upphandlingen och genomförandet högsta betyg.

  Eskil Larsson

  Rudboda Övre VA samfällighet Lidingö

  Vi kan med facit i hand konstatera att utan Flandos hjälp hade vi själva inte kunnat driva detta projekt utan mycket mer arbete och trassels för Rövas medlemmar.
  Peter Jobark som föreningens representant är lätt att ha att göra med, alltid trevlig och punktlig. Svarar snabbt på mail och telefon. Trots avståndet till Göteborg har det aldrig varit problem att hitta tider att träffas på.

  Eskil Larsson

  RÖVAS Lidingö