Våra tjänster

Förundersökning inför relining

Att börja med en förundersökning inför en relining är oftast viktigt för att finna det faktiska behovet. Man kanske redan vet att en renovering är nödvändig men man förstår inte hur entreprenaden påverkar de boende, vilka kostnader det innebär eller om man ska renovera mer än själva avloppet samtidigt.

Andra frågor kan vara hur mycket öppningar som måste göras i väggar och golv eller om ledningarna under källargolvet måste renoveras. Det finns också olika metoder av relining som lämpar sig olika bra i olika situationer.

Vad kostar relining?

Förundersökningen innebär svar på mängder av frågor som kommer att ge styrelsen i er förening eller fastighetsägaren möjlighet att fatta rätt beslut om kommande åtgärd.

“Om någon hade talat om för mig att jag inte skulle kunna göra säkra omkörningar eller att jag kommer att behöva ta en annan väg eftersom min bil inte klarar av de branta backarna, så hade jag köpt en bättre motor redan från början. Nu blev det både dyrt och omständligt att byta i efterhand, speciellt eftersom bilhandlaren dessutom tog extra betalt för att snabbt kunna lösa mina problem. Onödiga pengar som kunde satsats på annat.”

Så fungerar det här med, fast det är lite mer komplicerat. Med en genomarbetad förundersökning, får man inte bara reda på vad behovet faktiskt är, utan man kan också lämna ett riktigt bra och detaljerat underlag inför en upphandling.

Ju fler förutsättningar man kan redovisa på förhand, desto färre kostnader tillkommer under själva entreprenaden, kostnader som då blir extra dyra eftersom de är oplanerade, precis som med motorbytet i exemplet ovan.

Att göra en förundersökning minskar risken för obehagliga och dyra överraskningar samtidigt som vi håller nere totalkostnaden. Kort och gott; en investering som lönar sig i slutändan.

OM PROJEKTLEDNING
OM UPPHANDLING