Ett stambyte är minst sagt en störande process för alla boende. Googlar man lite på situationen så finns det många som skriver “Hur överlever man ett stambyte?” Frågan är inte ett dugg överdriven. Vid ett stambyte kan man bli utan både toalett och dusch och troligen även vatten och avlopp i köket. Inte sällan måste det rivas på andra ställen i lägenheten, som t ex hallen. Räkna med att duscha och gå på toaletten på gården i ungefär 1,5 månad beroende på omfattning av stambytet. Inte ett dugg roligt.

Relining då? Ja, eftersom man bygger ett nytt rör inuti de gamla stammarna så är processen avsevärt mycket snabbare. I de flesta fall handlar det om att stänga av stammarna för att rensa, bygga nytt med en epoximättad strumpa som vrängs in i ledningen och därefter ska konstruktionen torka. Totalt tar det inte mer än ett par dagar om det utförs rätt och med noggrannhet. Med lång erfarenhet inom branschen, både på entreprenad- som konsultsidan så kan vi dessutom se lösningar som kan förenkla för alla inblandade och störa så lite som möjligt. Som t ex på Lidnersplan förra veckan: Genom att ta ner en avskiljningsvägg i en av lägenheterna – och därefter naturligtvis återställa den – blev bara 8 lägenheter (istället för 24) drabbade av avstängning. Resterande kunde förbimatas (se bild) för att kunna bibehålla sin normala funktionalitet.

Funktionsmässigt då – relining vs stambyte?

Om man utför en relining på rätt sätt och med rätt materialval (flexibel strumpa, t ex från Brawoliner eller annan högkvalitativ leverantör) så vågar vi påstå att relining håller i minst 40-50 år. Med tanke på hur mycket billigare relining faktiskt är och hur mycket längre tid det tar samt hur störande ett stambyte faktiskt är för de boende – ja, då är det ett enkelt val.