Bor man tätt i stadsmiljö så har man råttor omkring sig eftersom råttorna finns där det finns mat. Men det är inte alla som har dem inne i lägenheten.

För ett par veckor sedan hade Aktuellt ett reportage om Per Guldbrandsen som upptäckte råttor i badrummet. Det började med att Per såg snabba skuggor och darrande vattenringar för att ett par dagar senare upptäcka att de försökte gnaga sig igenom toalettsitsen av trä.  Det var ett vidrigt ljud som höll familjen vaken om nätterna.

– Om man har råttor i fastigheten kan det bero på att man inte har ett ordentligt tillslutet rum för sopor. Det grundläggande problemet är att de tar sig in så fort det finns en öppning till dit de vet att det finns mat, säger Peter Jobark expert i reliningfrågor på Flando AB.

Trasiga rör ofta orsaken

Peter Jobark berättar att de flesta husen i t ex Stockholm som byggdes före ca 1950 ​ligger på någon form av berggrund. Ofta har fyllnadsmassor, som legat intill och runt avloppsrören, underminerats. Då ligger avloppsrören relativt öppna under bottenplattan. Som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer man inte åt rören uppifrån och ser problemet, utan det upptäcks vanligen av en misstänkt läcka eller annat problem med avloppet.

– Det kan ta många år innan ett problem upptäcks, därför kan det vara bra att göra en kontroll av ledningarna i huset med jämna intervall, säger Peter Jobark.

Råttorna nyttjar de hål som uppkommer i gamla ledningar och tar sig in i samlingsledningarna under bottenplattan. De klättrar upp för stammarna och tar sig in i lägenheterna via vattenlåset i toalettstolen.

– De har inga som helst problem att klättra flera våningar, fortsätter han. Många använder sig av så kallade råttgiljotiner, en insats i rören som dödar råttan när den springer förbi. Fällan fungerar bra men ibland fastnar de där och börjar lukta.

Relining ett bra alternativ

Peter Jobark menar att det grundläggande problemet är att de genom hål i ledningarna tar sig in över huvudtaget. En vanlig lösning på det är att byta ut ledningarna i bottenplattan till helt nya, men det innebär ju tyvärr att man måste göra hål i golvet. Det är ett ganska omfattande och kostsamt arbete.

– I trånga utrymmen och svåråtkomliga ställen är relining med flexibel strumpa (rörrenovering) ett extra bra alternativ. Ledningarna blir som nya utan någon som helst påverkan på golvet. Dessutom är det mycket billigare än ett stambyte.